AB Genişlemesi konulu Avrupalı Genç Gazeteci Ödülü


AB Genişlemesi konulu Avrupalı Genç Gazeteci Ödülü


Avrupa Gençlik Basın Birliği
Tarihler: 25.02.2008~15.03.2008

www.EUjournalist-award.eu


Avrupa Gençlik Basın Birliği, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti‘nden Avrupalı genç gazetecilere davet!..
“Vizyonunu genişlet” AB Genişlemesi konulu Avrupalı Genç Gazeteci Ödülü

Avrupa’nın dört bir yanındaki genç gazeteciler “Avrupalı Genç Gazeteci Ödülü” yarışmasına çağrılıyor. Avrupa Gençlik Basın Birliği, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile düzenlenen yarışmayla, Avrupalı genç basın mensupları Avrupa Birliği’nin genişleme politikası konusunda görüşlerini dile getirecekler. Toplam 35 Avrupa ülkesini kapsayan “Avrupalı Genç Gazeteci Ödülü” yarışmasının sonunda ülke birincileri belirlenecek. 35 ülke birincisinin ödülü ise tüm Batı Balkan ülkelerini kapsayan 3 günlük bir gezi olacak.

Başlangıçta 6 olan üye ülke sayısını 50 yıllık tarihi boyunca artırarak 27’ye yükselten Avrupa Birliği, bugün 500 milyona ulaşan nüfusuyla çok daha güçlü ve etkin bir hale geldi. En güçlü politika araçlarından biri olan genişleme politikasıyla AB’nin çekim gücü Orta ve Doğu Avrupa’yı modern, iyi işleyen demokrasilere dönüştürmeye yardımcı olmuştur. Daha yakın zamanlarda, aday ve aday adayı ülkelerde (Türkiye, Hırvatistan, Eski Makedonya Yugoslav Cumhuriyeti’nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan ve 1244 numaralı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı kapsamında Kosova) önemli reformlar yapılmasına vesile olmuştur. Tüm Avrupa yurttaşları istikrarlı demokrasileri ve zengin piyasa ekonomileri olan komşulara sahip olmaktan yararlanmaktadır. Genişleme, Avrupa çapında barışı, istikrarı, refahı, demokrasiyi, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü güçlendirerek, ilgili ülkelerin gelişimine yardımcı olan, dikkatle yönetilen bir süreçtir.

AB değişim programları sayesinde seyahat edip diğer dilleri öğrenmeleri daha kolay hale geldiği için, farklı değer ve kültürlere sahip bu topluluktan özellikle genç Avrupa vatandaşları yararlanmaktadır. Uzun vadede, AB genişlemesinden en çok fayda sağlayacak olanlar da onlardır. Avrupa’nın geleceğine ilişkin düşüncelerini dile getiren genç gazeteciler, kendi kuşaklarının önemli kanaat liderlerini oluşturmaktalar. Katılımcılar, Ocak 2007 - 15 Mart 2008 tarihleri arasında yayımlanmış bir makale ile yarışmaya katılabilirler. Yarışmacılar, yarışmanın özel web sitesindeki (www.EUjournalist-award.eu) meslektaşlarının AB genişlemesini konu alan makalelerinden esinlenebilirler. Yarışmaya sununlan makaleler, resmi AB dillerinden birinde ya da aday veya aday adayı ülkelerden birinin dilinde yazılabilir. Yarışma sonunda, her katılımcı ülke ulusal birincisini seçecek ve ödüllendirilen 35 yarışmacı hep birlikte Batı Balkan ülkelerini kapsayan 3 günlük bir geziye çıkacaktır.

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn genç yarışmacılara, “Bu yarışmanın başlamasını sevinçle karşılıyor ve genç gazetecilerin genişleme politikası konusundaki görüşlerini en kısa zamanda öğrenmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Onlar kendi kuşaklarının önemli kanaat liderleri. Kendilerini, ortak Avrupa geleceğimize ilişkin deneyim ve vizyonlarını paylaşmaya davet ediyorum. Düşünceleri, kıtamızın şeklini belirleyecek olan görüş alışverişlerinin beslenmesine katkıda bulunacaktır” diye seslenmiştir.

Basın temsilcilerinden oluşan ulusal jüriler, Nisan 2008’de her ülkenin kazanan makalesini seçecek ve makaleler yarışma web sitesinde yayınlanacaktır. Seçilen 35 yarışmacının tümü, bir Balkan ülkeleri gezisine davet edilecek ve Haziran 2008’de çeşitli ülkelerin basın temsilcilerinin katıldığı bir konferansa katılma imkanı bulacaklardır. Avrupa’daki 48.000 genç gazetecinin şemsiye kuruluşu olan Avrupa Gençlik Basını sözcüsü Anna Siitam, kazananların yalnızca ödüllendirilmekle kalmayacağını, aynı zamanda deneyimli meslektaşlarıyla ve medya profesyonelleriyle paylaşımda bulunma şansına sahip olacaklarını belirterek, bu ödül ile AB ülkeleri, aday ve aday adayı ülkeler arasında yeni bir genç gazeteciler ağı kurulmasına da ortam sağladıklarını vurgulamıştır.

Yarışmaya katılımla ilgili daha fazla bilgi için lütfen www.EUjournalist-award.eu adresini ziyaret ediniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kelebekler Vadisi logo yarışması

Düzce Üniversitesi Amblem ve Logotype Yarışması