11. ULUSLARARASI 1001 BELGESEL FİLM FESTİVALİ


11. ULUSLARARASI 1001 BELGESEL FİLM FESTİVALİ
13 - 19 KASIM 2008


Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali , sinemaseverler tarafından yakından izlenen Türkiye'nin ilk ve tek belgesel film festivali. Birincisi 1997 yılında gerçekleştirilen 1001 Belgesel Festivali , Türkiye'deki belgesel sinemanın itici gücü olmuş, uluslararası anlamda tanınmasına ve filmlerimizin sınır ötesine taşınmasına yol açmıştır. Belgesel Sinemacılar Birliği'nin düzenlediği festivallerde 1997 yılından bu yana 56 ülkeden, toplam 965 belgesel film gösterildi. 1001 Belgesel Festivali şimdiye kadar 70 belgesel sinemacıya ev sahipliği yaptı.

Festival'in amaçları, belgesel alanında çok kısıtlı olan izleyicilerin tüm dünyadan en önemli belgesellerle buluşabildiği doyurucu bir etkinlik oluşturmanın yanısıra; Türkiye'deki belgesel sinemacılara bu alanda dünyadaki gelişmeleri takip etme olanağı sağlamak, ülkeler arası işbirliği ve ortak zeminler hazırlamak, Türkiye'de üretilmiş belgesellerin uluslararası alandaki görünürlüğünü arttırmak oldu.

Festivale katılacak filmler, ilkesel olarak toplu izlemeyle, tartışarak karar alan geniş katılımlı seçiciler komitesi tarafından belirlenir. Bu seçim filmlerin güçlü ve evrensel bir sinema dili kullanmış olmaları kadar; insanlığı yücelten değerleri, farklı kültürlerin birbirleri yerine geçirilmeden bir aradalıklarını savunmaları; insanlığın gelecek tasarımına katkı sağlamaları; farklı ve derin bakış açıları sunuyor olmaları temel ölçütleri çerçevesinde yapılır.

Yeryüzünün en eski metropolünde düzenlenen, İstanbul'un konumunun getirdiği şansla, bu aynı anda iki kıtada birden düzenlenen tek festival , dünyanın en sıcak coğrafyasıyla çevrili konumdadır. İşte bu nedenle Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali dünya belgeselcilerinin gözünde farklı bir yere sahiptir. Doğu ve batıdan belgesel sinemacıların buluşma ve ortak söz söyleme platformu olarak bilinmektedir. Festival, kapsamında hiçbir "yarışma" olmayan, buna rağmen uluslararası düzeyde bu denli ilgi gören başka festival yoktur.


www.1001belgesel.net

Belgesel Sinemacılar Birliği
Kuloğlu Mah. İstiklal Cad. Erol Dernek Sok. No. 06 Kat 4
34433 Beyoğlu / İstanbul

Tel: 0 212 245 89 58 / 0 212 245 90 96 Fax: 0 212 245 89 58
www.bsb.org.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kelebekler Vadisi logo yarışması

Düzce Üniversitesi Amblem ve Logotype Yarışması